Menu

chocolate please!

Blog poświęcony pieczeniu i jedzeniu wszystkiego co słodkie

Sernik tiramisu

chocolate.please

114

Składniki na sernik o średnicy 20cm

Migdałowy biszkopt*:

  • 2 duże jaja
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki zmielonych na proszek płatków migdałowych
  • 1 łyżka letniej wody
  • Pół szklanki drobnego cukru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, wodę i cukier umieścić w misce i ubijać do uzyskania jasnej, puszystej masy. Gotową masę jajeczną delikatnie wymieszać (najlepiej dodając w kilku turach) z mąką, migdałami i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowana masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170C około 25min. Wyjąć z piekarnika.

Masa serowa:

  • 300g sera mielonego na sernik
  • 300g mascarpone
  • 3 jaja
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 120g drobnego cukru
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki amaretto
  • 60ml śmietanki kremówki

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Sery, cukier, mąkę, kawę i  jajka umieścić w misce u ubić do połączenia. Dodać śmietankę i zmiksować. Na końcu dodać amaretto i zmiksować. Podczas miksowania polecam zastosować patent, żeby nie narobić sobie więcej sprzątania ;)

Masę serową wylać na upieczony spód (może być gorący) i piec przez 10min w temperaturze 175C, następnie obniżyć temperaturę do 120C i piec około 1,5h do ścięcia masy. Sernik studzić w otwartym piekarniku, doprowadzić do temperatury pokojowej i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

215

Błyszcząca polewa czekoladowa**:

  • 125g masła
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w łyżce gorącej wody

Masło podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Wciąż podgrzewając dodać cukier puder i mieszać do połączenia. Rondelek zdjąć z ognia i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do momentu aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą polewą oblać schłodzony sernik.

Krem:

  • 100g mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki
  • Łyżka cukru pudru
  • Kakao

Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijać z cukrem pudrem do zgęstnienia. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wierzch sernika. Krem posypać kakao za pomocą sitka. Smacznego! :)

313

*Przepis na biszkopt migdałowy

**Przepis na błyszczącą polewę czekoladową

 #beko #ciastojakzobrazka


alt="Ciasto jak z obrazka">

Czekoladowy sernik na makowo-owocowym spodzie

chocolate.please

113

Składniki na sernik o średnicy 20cm

Spód makowy:

  • 55g mielonego maku
  • 55ml mleka
  • 25g cukru
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka amaretto
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 25 mielonych orzechów

Mak, mleko, cukry i amaretto umieścić w rondelku i podgrzać do połączenia składników i wchłonięcia mleka przez mak. Ostudzoną masę makową umieścić w misce i dodać orzechy. W drugiej misce oddzielić białko od żółtka i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodac żółtko i ubijać jeszcze chwilę. Gotową masę jajeczną powoli i delikatnie (najlepiej na 3 razy) wmieszać do masy makowej. Przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec około 15min w temperaturze 175C.

Konfitura owocowa:

  • 150g wiśni
  • 100g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w rondelku gotować do zgęstnienia. Przyprawić do smaku. Konfitura powinna być wyrazista i dość kwaśna.

413

Masa serowa:

  • 375g mielonego sera na sernik
  • 375g mascarpone
  • 3 jajka
  • 150g drobnego cukru
  • 20g maki ziemniaczanej
  • 60ml śmietany kremówki
  • 70g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Sery, jajka, cukier i mąkę umieścić w misce i zmiksować do połączenia. Dodać śmietanę i krótko zmiksować. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do niej 2 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną czekoladę dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia. Piekarnik nagrzać do 175C. Na spód makowy wyłożyc owoce a następnie wylać masę serową. Piec około 10min i obniżyć temperaturę do 110C. Pieć około 1,5h do ścięcia masy. Jeśli sernik zacznie mocno rosnąć należy obniżyć temperaturę. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto schłodzić w lodówce.

Polewa z białej czekolady:

  • 70g białej czekolady
  • 50ml śmietany kremówki
  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki połączyć w kąpieli wodnej. Schłodzony sernik udekorować polewą i owocami. Smacznego :)

 

312

#beko #ciastojakzobrazka


alt="Ciasto jak z obrazka">

Świąteczny tort bezowy z żurawiną i pomarańczami

chocolate.please

111

Składniki na tort o średnicy 18cm.

Blaty bezowe:

  • 3 duże białka
  • 150g drobnego cukru do wypieków

Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy 18cm (u mnie zmieściły się na jednej blasze). Białka umieścić w misce i miksować do pojawienia się "miękkich wierzchołków". Stopniowo dodawać cukier, żeby dobrze się rozpuścił. Gotową sztywną i lśniącą pianę wyłożyć po równo na każdy okrąg i rozprowadzić łyżką. Piekarnik nastawić na 160C z termoobiegiem. Blaty bezowe piec w tej temperaturze 5 min a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec ok 50min (beza powinna się odklejać od papieru). Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Bezy najlepiej upiec dzień przed planowanym zrobieniem tortu.

311

Konfitura żurawinowo-pomarańczowa:

  • 100g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 2 pomarańcze
  • 30g cukru
  • 3 łyżki amaretto
  • 1 łyżka soku z czarnego bzu (można pominąć, głównie dodaję po to żeby zintensyfikować kolor)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Pomarańcze odfiletować z białych błonek, pokroić i umieścić w rondelku. Dodać żurawinę, cukier i sok z cytryny i gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać sok z bzu i amaretto, zagotować. W razie konieczności dosłodzić lub dodać soku z cytryny - konfitura powinna być dość kwaśna żeby zneutralizować słodycz bezy. Gotową konfiturę ostudzić i schłodzić  w lodówce.

Krem:

  • 190g mascarpone
  • 190ml śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do zgęstnienia.

Przełożenie:

Na paterze ułożyć kolejno blat bezowy, konfiturę i krem. Powtórzyć 3 razy. Tort udekorować żurawiną obtoczoną w białku i cukrze. Smacznego! :)

 213

412

#beko #ciastojakzobrazka


alt="Ciasto jak z obrazka">

Sernikobrownie z fasoli

chocolate.please

310

Składniki na blaszkę 18x28cm

Brownie z fasoli*:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru

Fasolę przepłukać zimną wodą i odsączyć na sitku. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

19

Masa serowa:

  • 125g sera twarogowego
  • 125g mascarpone
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścic w misce i zmiksować do połączenia. Wyłożyć miejscowo na brownie i zrobić patyczkiem do szaszłyków "esyfloresy". Piec w temperaturze 170C ok 40min, do ścięcia ciasta.

211

Schłodzone ciasto pokroić w kostkę i podawać z konfiturą z żurawiny :)

411

55

Źródło przepisu na brownie: Brownie z fasoli

Tort czekoladowo-malinowy z chili

chocolate.please

49

Składniki na tort o średnicy 18cm

Ciasto czekoladowe z chili:

  • 330g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 łyżki oleju z chili (lub więcej jeżeli ktoś lubi bardzo wyczuwalną ostrość)
  • 3/4 szklanki wrzątku

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170ºC.

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko i olej i wymieszać łyżką lub mikserem do połączenia. Dodać wrzątek i wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy i piec 50-60 minut do suchego patyczka.

54

Konfitura malinowa:

  • 200g mrożonych malin (w sezonie świeżych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)

Składniki na konfiturę umieścić w garnuszku i gotować do odparowania wody i zgęstnienia. Gdyby konitura była nadal rzadka, można dodać rozpuszczoną w łyżce zimnej wody łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zagotować. Ostudzić.

39

Krem czekoladowy:

  • 250g mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić, żeby była lekko ciepła. Do czekolady wmieszać za pomoca łyżki mascarpone. Śmietanę ubić w misce razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać czekoladowa masę i zmieksować do zgęstnienia.

Przełożenie tortu:

Ostudzone ciasto czekoladowe przekroić na 3 równe blaty. Na paterę wyłożyć blat czekoladowy, połowę malin, 1/3 kremu. Czynność powtórzyć z drugim blatem. Tort przykryć ostatnim blatem i całość pokryć resztą kremu. Schłodzć kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować papryczkami chili. Gotowe! :)

210

18

 

#olejkonwenanse #olejwielkopolski www.olejkonwenanse.pl

 
alt="#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim">

 

© chocolate please!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci