Menu

chocolate please!

Blog poświęcony pieczeniu i jedzeniu wszystkiego co słodkie

Świąteczny tort bezowy z żurawiną i pomarańczami

chocolate.please

111

Składniki na tort o średnicy 18cm.

Blaty bezowe:

  • 3 duże białka
  • 150g drobnego cukru do wypieków

Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy 18cm (u mnie zmieściły się na jednej blasze). Białka umieścić w misce i miksować do pojawienia się "miękkich wierzchołków". Stopniowo dodawać cukier, żeby dobrze się rozpuścił. Gotową sztywną i lśniącą pianę wyłożyć po równo na każdy okrąg i rozprowadzić łyżką. Piekarnik nastawić na 160C z termoobiegiem. Blaty bezowe piec w tej temperaturze 5 min a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec ok 50min (beza powinna się odklejać od papieru). Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Bezy najlepiej upiec dzień przed planowanym zrobieniem tortu.

311

Konfitura żurawinowo-pomarańczowa:

  • 100g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 2 pomarańcze
  • 30g cukru
  • 3 łyżki amaretto
  • 1 łyżka soku z czarnego bzu (można pominąć, głównie dodaję po to żeby zintensyfikować kolor)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Pomarańcze odfiletować z białych błonek, pokroić i umieścić w rondelku. Dodać żurawinę, cukier i sok z cytryny i gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać sok z bzu i amaretto, zagotować. W razie konieczności dosłodzić lub dodać soku z cytryny - konfitura powinna być dość kwaśna żeby zneutralizować słodycz bezy. Gotową konfiturę ostudzić i schłodzić  w lodówce.

Krem:

  • 190g mascarpone
  • 190ml śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do zgęstnienia.

Przełożenie:

Na paterze ułożyć kolejno blat bezowy, konfiturę i krem. Powtórzyć 3 razy. Tort udekorować żurawiną obtoczoną w białku i cukrze. Smacznego! :)

 213

412

#beko #ciastojakzobrazka


alt="Ciasto jak z obrazka">

© chocolate please!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci