Menu

chocolate please!

Blog poświęcony pieczeniu i jedzeniu wszystkiego co słodkie

Tort kawowy z musem pomarańczowo-gruszkowym i karmelem

chocolate.please

25

Składniki na tort o średnicy 18cm

Biszkopt:
4 jaja
1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru

Piekarnik nagrzać do 170st. Mąki przesiać do miski. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę, na koniec dodając cukier łyżka po łyżce. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dodać w trzech partiach mąki, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką do połączenia. Piec ok 50min – do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić energicznie na blat. Wystudzić.

Mus pomarańczowo-gruszkowy:
pomarańcza
2 dojrzałe gruszki
cynamon
sok z 1/2 cytryny (lub więcej jeżeli owoce będą słodkie)
łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w łyżce ziemnej wody

Pomarańczę odfiletować z błonek i pokroić na cząstki, gruszki obrać i pokroić. Przygotowane owoce umieścić w rondelku, dodać sok z cytryny, mąkę i cynamon. Podgrzewać do momentu aż mocno zmiękną i połączą się. Ostudzić.

Sos karmelowy:

100g brązowego cukru 
30g zimnego masła pokrojonego w kostkę
50ml śmietany kremówki

Cukier umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia, w razie potrzeby mieszając szpatułką. Kiedy cukier się rozpuści dodać ziemne masło i mieszać do połączenia. Na końcu dodać śmietankę (będzie się pienić) wymieszać i pogotować pół minuty. Gotowy sos karmelowy ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Krem kawowy:
200g mascarpone
200ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki kawy mielonej
2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Składniki kremu umieścić w misce i zmiksować do zgęstnienia.

Dodatkowo:
1/2 szklanki likieru amaretto

Złożenie tortu:

Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć amaretto, wyłożyć owoce, krem kawowy (można za pomocą szprycy). Czynność powtórzyć. Ostatni blat tortu nasączyć amaretto i polać sosem karmelowym. Smacznego! :)

14

32

 

© chocolate please!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci