Menu

chocolate please!

Blog poświęcony pieczeniu i jedzeniu wszystkiego co słodkie

Tort karmelowy z żurawiną

chocolate.please

63

Składniki - tortownica o średnicy 18cm

Biszkopt kakaowy:
4 duże jaja
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru

Piekarnik nagrzać do 170st. Mąkę i kakao przesiać do miski. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę, na koniec dodając cukier łyżka po łyżce. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dodać w trzech partiach mąkę z kakao, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką do połączenia. Piec ok 50min - do suchego patyczka.

Sos karmelowy:
100g brązowego cukru Diamant
30g zimnego masła pokrojonego w kostkę
50ml śmietany kremówki

Cukier umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia, w razie potrzeby mieszając szpatułką. Kiedy cukier się rozpuści dodać ziemne masło i mieszać do połączenia. Na końcu dodać śmietankę (będzie się pienić) wymieszać i pogotować pół minuty. Gotowy sos karmelowy ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Krem karmelowy:
125g mascarpone
125ml śmietany kremówki
100g sosu karmelowego
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostałe składniki umieścić w misce i zmiksować do połączenia. Łyżkę masy karmelowej wmieszać do rozpuszczonej żelatyny, w celu zahartowania. Tak przygotowaną żelatynę dodać do masy karmelowej i dokładnie wymieszać.

22

Krem na wierzch:

60g masła w temperaturze pokojowej
120g serka kanapkowego
1/2 szklanki cukru pudru

Masło zmiksować z cukrem pudrem na jasną puszysta masę. Dodać serek kanapkowy i zmiksować do połączenia.

Dodatkowo:
sok z cytryny
słoiczek żurawiny

 

15

Złożenie tortu:
Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Wyłożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć sokiem z cytryny rozrobionym z 150ml wody, posmarować żurawiną i wyłożyć połowę kremu karmelowego (jeżeli będzie dość płynny - wstawić do lodówki do stężęnia). Kolejny blat biszkoptu wyłożyć na stężony krem i powtórzyć przełożenie. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć resztą wody z sokiem. Przełożony tort obłożyć kremem z serka kanapkowego i udekorować owocami. Smacznego!

4

3

#syroptrzcinowy #cukiertrzcinowy #diamant

   Złocista Kuchnia Diamant


Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© chocolate please!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci