Menu

chocolate please!

Blog poświęcony pieczeniu i jedzeniu wszystkiego co słodkie

Sernik z brązowym cukrem i galaretką z granatu

chocolate.please

47

Składniki (na sernik o średnicy 18cm):

Kruchy spód:

  • 60g mąki pszennej
  • 60g orzechów laskowych
  • 65g zimnego masła
  • 1 duże żółtko
  • 20g cukru

Orzechy podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Pocierając orzechy w ręczniku papierowym usunąć skórki i zblendować na proszek. W misce umieścić wszystkie składniki i dokładnie zagnieść. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Przygotowany spód ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki (conajmniej) na 1 godzinę lub do zamrażarki na 30 min. Piec około 15-20min (do zrumienienia) w temperaturze 200ºC.

Masa serowa:

  • 250g mielonego twarogu
  • 250g mascarpone
  • 2 duże jajka
  • 100g cukru trzcinowego 
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 40g śmietany kremówki

Cukier zmielić w młynku do kawy, żeby lepiej sie rozpuścił. Sery, mąkę i cukier umieścić w misce i zmiksować do połączenia. Dodać jajka i zmiksować. Na końcu wlać śmietankę i wymieszać do połączenia. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód i piec 15 min. w temperaturze 175ºC a następnie obniżyć temperaturę do 120ºC i piec 1h20min. Sernik studzić w otwartym piekarniku, i schłodzić w lodówce. 

37

27

Galaretka z granatu:

  • 1 średniej wielkości granat
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (galaretka na zdjęciach jest zrobiona z 1 łyżeczki żelatyny i jest bardziej płynna dla uzyskania ciekawszego efektu wizualnego)

Owoce ganatu wyłuskać ze skórki i krótko zblendować. Otrzymany mus przetrzeć przez sitko dla uzyskania samego soku. Do soku dodać cukier puder i wymieszać. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do żelatyny wmieszać 2 łyżki soku z granata a nastepnie przelać z powrotem do naczynia z sokiem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana galaretkę wylać na schłodzony sernik i wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia. Udekorować wedle uznania ;)

 52

61

#cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant


alt="Złocista Kuchnia Diamant">

 

© chocolate please!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci